EU erkänner skogens roll i klimatarbetet

Skogsbruket tas med i EU:s klimatpolitik i och med unionens nya ramverk för energi- och klimatpolitiken fram till 2030. Att EU i större utsträckning än tidigare ger skogsbruket och skogsprodukterna en roll i klimatarbetet är något som Skogsindustrierna välkomnar.

Långsiktiga politiska beslut som leder utvecklingen mot lägre utsläpp är viktiga. Dessa beslut bör utformas så att de gynnar utvecklingen av en biobaserad samhällsekonomi, eftersom det ger EU och världen en möjlighet att komma ifrån dagens fossilberoende.

– Genom förslaget om att inkludera skogsbruk och övrig markanvändning i klimatpolitiken redovisas upptagen och utsläppen på ett transparent sätt. Detta synliggör skogsbrukets och skogsprodukternas viktiga roll i att mildra klimatförändringarna, säger Mårten Larsson, skogsdirektör på Skogsindustrierna.

Positivt att träprodukter erkänns som kollager

Skogsindustrierna har i dagarna besvarat regeringens remiss på EU-kommissionens förslag om hur utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning och skogsbruk ska ske. Skogsindustrierna är i huvudsak positiva och understryker vikten av att koldioxidutsläppen bokförs när skörden sker och att det inte sker någon dubbelbokföring genom att utsläppet ska redovisas en gång till när skördad biomassa förbränns eller förmultnar. En annan viktig princip är att medlemsländerna har allt ansvar för rapportering, så att inte denna administrativa börda läggs på den enskilde företagaren eller skogsägaren. Ett tredje viktigt del i förslaget är att träprodukter erkänns som kollager och att det finns med en beräkningsmodell för detta.

Beslutanderätt om skogsfrågor ska stanna i landet

Skogsindustrierna är kritiska till de delar av förslaget som kan innebära att beslutanderätt om skogsfrågor flyttas från medlemsland till EU-kommissionen. Det handlar framförallt om beräkningen av avverkningsnivåer, så kallade skogliga referensnivåer.

– Skogsindustrierna värnar om skogsbruk som en nationell kompetens. Det är mycket viktigt att medlemsländerna själva, med utgångspunkt från gemensamma kriterier, får besluta om de skogliga referensnivåerna, säger Mårten Larsson.

Skogsindustrierna påpekar även att det är otydligt hur de skogliga referensnivåerna ska beräknas.

– Det är oerhört viktigt att avverkningsnivåerna inte begränsas av historik utan att de speglar framtida uthålliga avverkningsnivåer. Åtgärder för ökad tillväxt ska också ge möjligheter till ökade avverkningsnivåer i den senare delen av åtagandeperioden, säger Mårten Larsson.