Nationell forskningsagenda – arbete pågår

Nu har arbetet med att ta fram en ny nationell forskningsstrategi för svensk skogsindustri påbörjats. Utöver industrin är skogsägarna, offentliga finansiärer och den svenska forskarvärlden involverad. Målet är att den nya agendan, kallad NRA - National Research Agenda, ska sträcka sig ett antal år framöver och peka ut de forskningsområden som är viktiga för näringen.

Den nya forskningsagendan kommer att presenteras den 11 januari 2017 på ett seminarium öppet för alla. Nu har arbetet med att ta fram en ny nationell forskningsstrategi för svensk skogsindustri påbörjats. Utöver industrin är skogsägarna, offentliga finansiärer och den svenska forskarvärlden involverad. Målet är att den nya agendan, kallad NRA - National Research Agenda, ska sträcka sig ett antal år framöver och peka ut de forskningsområden som är viktiga för näringen. Den nya forskningsagendan kommer att presenteras den 11 januari 2017 på ett seminarium öppet för alla.

– Agendan ska belysa de frågeställningar som vi vill jobba med för att driva tillväxt i världens bioekonomi. Det handlar om hur vi kan effektivisera och utveckla vår befintliga produktion, men även om utveckling av nya material och produkter som kan ersätta fossila material och om biodrivmedel, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

Vid uppstartsmötet den 26 april deltog 70 personer från industrin, politiken, akademin och forskningsfinansiering.

– Nu fortsätter arbetet i tre grupperingar. Hans Holmberg från SP ansvarar för träområdet, Kennert Johansson, Innventia, håller i gruppen massa och papper. För skogliga frågor ansvarar Lars Wilhelmsson från Skogforsk, berättar Torgny.

Är du intresserad av att vara med och påverka den framtida forskningsagendan är du välkommen att höra av dig till någon av oss, avslutar Torgny Persson.

Kontaktuppgifter:

Torgny Persson - se kontaktuppgifter i högerkolumnen.

Hans Holmberg, tel 010-516 62 55

Kennert Johansson, tel 08-676 70 61

Lars Wilhelmsson, tel 018 - 18 85 55