"Gröna" upphandlingar kan ge utökat användningsområde för skogsråvara

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) menar att offentliga upphandlingar borde kunna göras efter "gröna värden". Det skriver Västerbottens-Kuriren idag 17/9.

Regeringen har nu slagit fast att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Ett steg mot det målet kan vara offentliga upphandlingar, menar Mikael Damberg (S).

– De offentliga upphandlingarna är 600 miljarder kronor varje år och handlar mest om lägsta pris. Skulle det i stället handla om nya tjänster och produkter som är miljövänliga, eller ligger i framkant, kan det skapa helt nya företagsmöjligheter, säger Mikael Damberg.

I Umeå arrangerades ett tre dagars "innovationsrace", med deltagare från skogsindustrin, högskolor, forskningsinstitut och myndigheter. Där har man diskuterat hur svensk industri ska kunna dra nytta av omställningen till ett grönare samhälle, med fler produkter och tjänster baserade på förnybar energi.

Förutom en idé om att tillverka fiskfoder av skogsråvara ger den också möjlighet att tillverka hållbara textilier, biodrivmedel och andra biobaserade produkter och tjänster.

Mikael Damberg (S) var imponerad av de innovationer som han fick ta del av.

– Det här är relevanta förslag som kommer att öppna för nya tjänster och marknader, säger han.

Här kan du som har VK Plus läsa artikeln i sin helhet.

Läs mer om en av arrangörerna av innovationsracet, BioInnovation - en satsning för att utveckla starka, konkurrenskraftiga och innovativa material produkter och tjänster från svensk biobaserad råvara.