Spännande debatt om växande skogs klimatnytta

Från Almedalen:

Dialog var ett ledord vid en paneldebatt i Almedalen om hur skogen ska brukas med deltagare från skogsindustrin, politiker och intresseorganisationer. Samtidigt visade debatten att det finns stora skillnader i synen på skog.

– Det behövs en strukturerad dialog kring tillväxten i skogen. Jag har hört att det är många från näringslivet som vill, men att det saknas hjälp från politiken, menade Tomas Lundmark, professor, SLU efter ett inledande föredrag.

Tomas Lundmark började med en lägesbeskrivning när det gäller utsläppen av koldioxid i världen och om varför det är så viktigt för miljön att bruka skog.

Han påvisade att växande skog ger bäst klimatnytta, att byta skogsskötselsystem inte är svaret, att använda skogsråvaran som substitution (ersätta fossila material) är utmärkt för att binda kol, men att skogen inte kan lösa alla miljöproblem. Tomas Lundmark:

– Mest förvånad är jag över att ingen vågar prata om att politiker och övriga intressenter måste göra ordentlig armkrok.

Naturskyddsföreningens ordförande, Johanna Sandahl, höll med om att substitution är viktigt:

– Självklart ska vi bruka skogen, men alla miljömål är jätteviktiga, exempelvis biologisk mångfald.

På det replikerade Lina Palm, Public Affairs Director, SCA:

– Det goda får inte bli det bästas fiende. Enklast är att beskatta det fossila och att politiskt inte gå in med i allt för krångliga regelverk. Klarar vi inte klimatmålen klarar vi inte heller den biologiska mångfalden.

Riksdagsledamot Åsa Westlund (S) menade att många hinder för substitution har tagits bort, exempelvis för att bygga flervåningshus i trä.

– Arbetet i Nationella Skogsprogrammet ger möjlighet att gå i armkrok även om det finns motsträviga intressen kring skogen.

Magnus Oscarsson (KD) framhöll den svenska modellen för skogsägande med frihet under ansvar som ett föredöme.

– Modellen ger ökad tillväxt i skogen. Skogsindustrin bara spritter av nya idéer. De har många förslag och nyheter som gör att vi politiker inte bara kan sitta och vänta. Det finns mycket att göra när det gäller att öka andelen trä i byggandet eller för att ta fram miljövänligare förpackningar.

Tomas Lundmark konstaterade att det finns en del lågt hängande frukter:

– Bygga mer i trä för att ersätta betong, stål och aluminium borde vara en självklarhet.