Kommissionen föreslår ändringar i Avfallsdirektiven

I juli 2014 presenterade EU-kommissionen förslag till ändringar i tre avfallsdirektiv som delar i strategin om ”En cirkulär ekonomi” i Europa. Det föreslås ökade återvinningsmål i etapper till 2030 för hushållsavfall och förpackningar. Förslaget har under hösten skickats på remiss från Miljödepartementet. Förslaget måste förtydligas och begrepp definieras innan det går att ta ställning till målen, anser Skogsindustrierna i sitt remissvar.

Ändringar som berör skogsindustrin gäller Avfallsdirektivet, Förpackningsdirektivet och Deponidirektivet. Återvinningsmålen som föreslås för förpackningar av papper och kartong är 85 % år 2020 och 90 % år 2025. Tidningspapper ingår som en del i hushållsavfall som har målen 50 % år 2020 och 70 % år 2030. Förslaget lider av stor otydlighet vad gäller beräkning av målen. Det innebär att det inte går att ta ställning till förslagen. Andra synpunkter i yttrandet från Skogsindustrierna gäller vilka krav man ska ställa på producenter som har producentansvar, nationella krav på produktutformning samt att "kommunalt avfall" måste avgränsas till att omfatta endast hushållsavfall och liknande avfall.

Förslaget har diskuterats i Rådet där de flesta medlemsstater är mycket kritiska. EU-Parlamentet ska hantera frågan under första halvåret 2015. Ärendet kommer att vara aktuellt under hela nästa år inom EU. Läs mer här.