I valrörelsen lyfte Socialdemokraterna fram skogen som Sveriges gröna guld och möjligheterna för skogsnäringen att bidra till tusentals nya jobb i hela landet. Tyvärr finns det få förslag i regeringsförklaringen som stödjer den positiva framtidsbilden. Tvärtom finns tydliga förslag som är negativa för skogsnäringen.
Skogindustrierna välkomnar förslag på nyindustrialisering och satsningar på ökat byggande på miljömässigt hållbart sätt. Men det, och mycket annat i regeringsförklaringen, är allmänt formulerat oklart vad de kan komma att innebära.
- Tyvärr är regeringsförklaringen mycket tydlig i några frågor som slår direkt mot skogsnäringens konkurrenskraft och därmed jobben i hela landet. Förslaget om slitageavgift, även benämnt kilometerskatt, innebär en straffskatt på landsbygden och ett hot mot jobben, säger Carina Håkansson, VD Skogsindustrierna, i en kommentar.
- Förslaget om att kommunalisera insamlingen av returpapper och kartong leder till högre kostnader och sämre konkurrenskraft för den bransch som Stefan Löfven sätter sådan tilltro till. Risken är uppenbar att insamlingsnivåerna kommer att minska, säger Carina Håkansson.
Skogsindustrierna välkomnar en blocköverskidande energikommission. Men regeringen måste låta kommissionen arbeta förutsättningslöst och utgå från alla energislag, även kärnkraft. Det behövs långsiktiga spelregler, inte minst på energiområdet. En viktig utgångspunkt för en bred och ansvarsfull energiöverenskommelse är att industrins tillgång till baskraft måste garanteras. Risken för effektbrist i det framtida elsystemet måste uteslutas.
En bioekonomi, där allt fler varor tillverkas av förnybar råvara i stället för fossil råvara, förutsätter att skogen brukas. Regeringsförklaringen lyfter fram skogens viktiga betydelse för naturvård men bortser helt från den miljö- och klimatnytta som skogsbaserade produkter bidrar till. Det är angeläget att regeringen fullföljer det påbörjade arbetet med ett nationellt skogsprogram vars syfte är att uppmärksamma skogens alla värden och värdekedjor.
Regeringen har ett svagt stöd i riksdagen och det återstår att se hur regeringens ska kunna genomföra flera av sina förslag, till exempel finns en majoritet mot slitageavgift/kilometerskatt i riksdagen.