Växande optimism i bransch i förändring

Det andas framtidstro inom skogsindustrin. Under årets Virkesforum diskuterades bland annat vikten av flexibilitet, nya produkter och förhoppningar på ett nationellt skogsprogram.

Skogen och skogsprodukter spelar en viktig roll för att lösa klimatfrågan. Under Virkesforum lyfte flera talare fram vikten av att det nya nationella skogsprogrammet inkluderar skogens alla intressenter, inklusive andra näringar som kemiindustrin och modebranschen.

– Det är viktigt att tänka nytt, stort och brett, att gå från positionsagerande till problemlösande, sade Sten Nilsson, internationell skogskonsult och tidigare verksam vid det internationella institutet för tillämpad systemanalys i Österrike.

Lars Winter, vd för bioraffinaderiet Domsjö Fabriker som ägs av indiska Aditya Birla, berättade om en ökad efterfrågan på företagets produkter. Förutom tillverkning av specialcellulosa som används till textiltillverkning producerar företaget även bland annat bioetanol, biogas och lignin.

– Framtiden ligger i att på bästa sätt utnyttja hela råvaran, sammanfattade Birgitta Sundblad, vd för forskningsinstitutet Innventia.

Nils Sundström