Den tredje september arrangerade Skogsindustrierna, tillsammans med Skansens friluftsmuseum och Skogen i Skolan, en uppskattad heldag på Skansen där mellanstadieelever kom för att lära sig mer om skogen. Dagen vävde bland annat in skolämnen som SO, NO, svenska, matematik och teknik i praktiska övningar. Cirka 150 elever från skolor i Stockholmsområdet deltog i programmet.
Uppdelat på tre stationer lärde sig eleverna mer om allemansrätten, produkter, trädslag, djuren i skogen och höra om gamla sägner. De fick diskutera återvinning och hur svensk skog skiljer sig från skog i andra länder.
Eleverna fick också följa med skogen från frö till träd. Hur växer skogen? Varför lämnar vi kvar vissa träd i skogen där andra träd huggs ned? När får ett träd kallas träd?
På Skogsindustriernas station fick eleverna bland annat se produktexempel från Ekoportal2035. Sara Fridell visade där upp en rad olika befintliga produkter och eleverna fick genom att hålla upp röda eller gröna lappar gissa om de trodde att den innehöll träfiber eller inte.
Eleverna fick sedan i uppgift att själva spåna fram en ny framtidsprodukt gjord av trä.
Några av produkterna som eleverna lade i forskningslådan var: "Nagellack av trämassa och naturliga färgämnen som citronsaft och rödbetor", "TV i trä", "Fönsterglas som är gjorda av trä", "ett miljövänligt flygplan", "Mobilladdare", "bil i trä", "Träd eller buske som lever i avgasrören och tar upp koldioxid" och "En automatisk trähuggare som sår träd, hugger trä och är av trä."
"Nu vet ni lite mer om hur många produkter som kommer från skogen, och hur många mer coola saker det kan finnas i framtiden", avslutade Elenore Petersson, Skogsindustrierna. "Ni har också fått lära er att en och samma träfiber kan användas till många olika produkter när vi återvinner vårt papper."
Vid avslutat besök fick klasserna med sig en goodiebag fylld av läromedel och praktiska övningar.