85 miljoner till 21 projekt om forskning för nya skogsråvaror och biomassa

Idag beslutade Formas forskarråd att bevilja 85 miljoner kronor till 21 projekt som bland annat studerar hur vi i framtida bioraffinaderier kan ta tillvara på och vidareförädla lignincellulosa till nya högvärdiga produkter som till exempel ”gröna” nano-kolfiber. Sådana skulle bland annat kunna användas som kompositmaterial, brandresistenta värmematerial i kläder eller som renare av miljöfarliga heta gaser.

I en allt hårdare konkurrens från länder med snabbare tillväxt i skogen och med lägre arbetskostnad behöver svensk industri hitta nya värden och biprodukter från skogsråvaran.

Bakgrund:

Formas fick under 2013 ökat anslag från regeringen för forskning och samfinansierad forskning om skogsråvaror och biomassa för perioden 2014-2016. I samband med det tog Formas fram ett program för utlysningar om skogsråvaror och biomassa, och detta var den första utlysningen i en serie av planerade utlysningar. Inriktningen har varit hållbar primärproduktion, nya material och biobaserade produkter för en biobaserad samhällsekonomi.

Läs hela pressmeddalandet här.