Skogsindustrierna kommenterar (S) utspel om det gröna guldet

Skogsindustrierna välkomnar Socialdemokraternas tilltro till den svenska skogsnäringen och dess betydelse för jobb i hela landet. Övergången till en bioekonomi förutsätter en fortsatt stark skogsnäring.

Skogsindustrin är sedan länge Sveriges största användare och leverantör av bioenergi. Fordonsbränsle från skogsindustrins restprodukter kommer att vara en av flera växande produktergrenar de närmast åren.

Basen i svensk skogsnäringen kommer även framgent utgöras av massa, papper och sågade trävaror. Den vikande efterfrågan på tidningspapper kompenseras av tillväxt inom andra produktgrupper, bl.a. kartong och hygienprodukter som växer starkt. En ökad träförädling, t.ex. genom ökat träbyggande, kommer också att leda till ökat värdeskapande och många nya jobb.

En än starkare skogsindustri, fler jobb och en utveckling mot en bioekonomi förutsätter gynnsamma politiska villkor. Det handlar bl.a. om:

  • långsiktig energipolitik som garanterar tillgång till baskraft
  • en skogspolitik som ger förutsättningar för ökad tillväxt och ett hållbart skogsbruk
  • satsning på infrastraktur för fungerande och effektiva godstransporter
  • ingen kilometerskatt! En skatt på avstånd skulle slå hårt mot skogsindustrin och drastiskt minska tillgången på biobränsle
  • gynnsamma villkor för att ersätta fossilt med förnybara material i alla värdekedjor, inte enbart bränslen