EU kommissionen föreslår nytt energieffektiviseringsmål till 2030

I slutet av juli lade EU Kommissionen fram ett meddelande med förslag om införande av ett EU mål om en 30 procentig ökning av energieffektiviseringen mellan 2007-2030.

EU kommissionen lade i början av detta år fram ett ramverk för energi- och klimatpolitiken till år 2030. Detta ramverk innehöll ett förslag om ett klimatmål om minskade koldioxidutsläpp om -40 procent till år 2030 samt ett mål om andelen förnybar energi inom EU som år 2030 föreslås uppgå till 27 procent. Enligt det scenario som förslaget baseras på skulle klimatmålet leda till en ökning av energieffektiviteten med 25 procent till år 2030.

Motivet till att EU kommissionen nu väljer att lägga fram ett mer ambitiöst energieffektiviseringsmål är att man bedömer att ett sådant mål ger ytterligare vinster för samhället som överstiger kostnaderna. Förslaget innebär dock överlappande målsättningar och i förslängningen överlappande styrmedel som lätt leder till att effekterna av olika styrmedel tar ut varandra vilket ger ökande kostnader.

EU Kommissionens förslag innebär ett absolut tak för energianvändningen inom EU år 2030. Målsättningen föreslås inte bördefördelas bland medlemsstaterna och målet föreslås vara indikativt. Sveriges regering har tidigare förespråkat ett intensitetsmål när det gäller energieffektivisering, det ska inte vara ett absolut tak för hur mycket energi som får användas utan istället ska målet relateras till exempelvis BNP eller produktion. Denna position förväntas kvarstå, Sverige ser även positivt på att målet är indikativt och inte bördefördelat.

Läs mer här.