Rapport från Almedalen: Wisby strands trädtält

Almedalsveckan fortsätter och under onsdagen befann sig Skogsindustrierna på Wisby Strands trädtält, där anordnade vi ett brett program. Seminarierna handlade om kilometerskatten, skogsindustrins produkter, vad vi ska använda skogen till och träbyggandets möjligheter.

Dagen inleddes med en diskussion kring nack- och fördelar med kilometerskatten, Karin Svensson Smith som representerar miljöpartiet visade främst på fördelarna med kilometerskatten och talade om sjöfarten som ett alternativ i transportfrågan. Ulf Berg som är talesperson i landsbygdsfrågor, Moderaterna premierade istället nackdelarna med kilometerskatten och menar att sjöfarten inte är ett realistiskt alternativ för tunga transporter. Moderator för seminariet var Karolina Boholm från Skogsindustrierna.

Christer Segerstéen, styrelseordförande Södra Skogsägarna, berättade att Vänsterpartiers, Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag om Kilometerskatten skulle kosta Södra 90 Miljoner kronor per år.

Vidare fortsatte morgonen med seminarium som behandlade Bioenergi från skogen med representanter från miljöpartiet, naturskyddsföreningen, Skogsindustrierna och Skogforsk som diskuterade skogen som en förnybar men också begränsad råvara. Helena Sjögren från Skogsindustrierna modererade seminariet.

Carina Håkansson och Per Braconier hälsade välkommen till Wisby Strands trädtält och berättade om viktiga frågor och utmaningar för skogsindustrin.
- Det känns förmånligt att få jobba med en förnybar råvara som skogen, poängterade Carina Håkansson.

Innan lunchen serverades i trädtältet anordnades seminariet om nya produkter från skogen, vad är på gång och vad krävs för att skogsindustrin ska kunna producera fler högförädlade och förnybara produkter? Den svenska skogen och dess produkter spås därför en ljus framtid. Under seminariet fördjupades diskussionen kring möjligheterna och innebörden med nya produkter från skogen. Direkt efter seminariet bjöds det på lunch och utställning, den spännande framtidsbilden med biobaserade förnybara material från Ekoportal2035.

Eftermiddagen inleddes med ett seminarium kring vad ska vi ha skogen till? Under seminariet diskuterades för- och nackdelar med regeringens beslut kring ett nationellt skogsprogram, skogens ekonomiska, sociala och miljömässiga värden. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson inledde med att berätta hur bakgrunden med Skogsriket lagt grunden för en dialogprocess med en mängd intressenter för att ta vara på skogens potential och dess betydelse för en biobaserad samhällsekonomi.

- Det är naturligt att satsa på ett nationellt skogsprogram, sade Eskil Erlandsson.
Sedan tog panelen plats, bestående av: Carina Håkansson, VD, Skogsindustrierna. Linda Berglund, expert svensk skog, WWF. Sven-Erik Hammar, ordförande, LRF Skogsägarna. Ulf Silvander, generalsekreterare, Svenskt Friluftsliv. Anders Esselin var moderator.

Dagen i trädtältet avslutades med fokus på träbyggnad. Det behövs fler skolor och sjukhus men det byggs ändå för lite, för dyrt och med stor negativ klimatpåverkan. Seminariet kopplade bland annat byggsektorns plats i den cirkulära ekonomin. Ytterligare behandlades kostnadseffektivitet, klimat- och kvalitetsfrågor samt hur insikter inom de olika områdena omsätts till politiska styrmedel. Panelen bestod av representanter från byggföretag, Sveriges Arkitekter, Stockholms Handelskammare, ytterligare var Johnny Kellner, energi- och klimatstrateg och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, Malmö på plats. Lydia Capolicchio var moderator.