Kläder som du inte trodde fanns - nya material på catwalken!

Det var fullt av förväntansfulla besökare på onsdagseftermiddagen inför Industrin tar matchens seminarium och modevisning i s:t Pers ruin i Visby. Ruinen var ombyggd till en plats för modevisning med podium och front row, där representanter från organisationerna och modevärlden var på plats. Arrangemanget går under samarbetsnamnet Industrin tar matchen och är ett samarbete mellan Skogsindustrierna, IKEM, TEKO och Jernkontoret.

Inledningsvis intog Nils Krister Persson, forskare, Smart Textiles, Hanna de la Motte, forskare, Chalmers/SP och Peter Zienau, vd, Innovatum scenen för att presentera framtida innovativa material. Seminariet avslutades med korta inslag från Lorentz Tovatt, Språkrör, Grön Ungdom och Hanna Wagenius, Ordförande, Centerns Ungdomsförbund. Magnus Huss, IKEM modererade seminariet och lämnade sedan över scenen till Lotta Ahlvar, chef Svenska Moderådet som ledde modevisningen.

- Satsa på nya träbaserade textilier, det finns ett förväntat ökat behov av textilier, bomullsplantan är fruktansvärt energi- och kemikaliekrävande gröda, den nyttjar liter med vatten där det inte finns så mycket vatten, berättade Hanna de la Motte.

Rubriken på seminariet rimmade väl med vad som visades under modevisningen. Under visningen var det ett 20 tal plagg som visades, den ena häftigare än den andra. Det var allt ifrån spasmdräkt, jas gripen uniform, wettexklänning till grankjol och en klänning i 100 procent återvunnen bomull, vilket är världsrevolutionerande då det aldrig tidigare visats. Lorentz Tovatt och Hanna Wagenius avslutade modevisningen med kreationer från Lars Wallin.

På plats front row var Lars Wallin som designat årets industriskylt, avslutningsvis delade han ut den till Nils Hannerz som lagt högsta budet i twitterauktionen som pågått under veckan. Pengarna går till mattecentrum som är en ideell förening som hjälper barn och ungdomar med matematik.

- En gång är ingen gång avslutade Lotta Ahlvar med att säga till Elin Lydahl, generalsekreterare TEKO som har arbetat med modevisningen. Frågan om vad som kommer härnäst för att visa kopplingen och samarbetet mellan innovativ forskning och nya material återstår att se.