Vägledning om buller

Naturvårdsverket och Boverket har lämnat förslag till vägledning om industribuller till regeringen. Som ”normal ljudnivå” vid bostäder nattetid höjs värdet till 45 dBA. Villkorsvärden kan vara både högre och lägre än detta värde.

Naturvårdsverket och Boverket har lämnat förslag på vägledning för industribuller och annat verksamhetsbuller till regeringen. Till följd av föreslagna förändringar i miljöbalken respektive plan- och bygglagen (januari 2015) innehåller rapporten utkast till, och inte färdiga vägledningar. Förslaget till vägledning består av en mellan Boverket och Naturvårdsverket gemensam del samt en del för respektive myndighet och lagstiftning. Boverkets vägledning är avsedd att tillämpas vid lokaliseringsprövning enligt Plan- och Bygglagen och Naturvårdsverkets vid tillsyn enligt Miljöbalken.

I Naturvårdsverkets del anges att normalvärdet för ljudnivån vid fasad vid bostäder är 50 dBA klockan 06-18 respektive 45 dBA klockan 06-18. Dessa värden har i tidigare vägledning och Allmänna Råd benämnts riktvärden. I Naturvårdsverkets övergångsvägledning publicerad juli 2013 sänktes nattvärdet till 40 dBA något som bland andra Skogsindustrierna motsatt sig. Det betonas i vägledningen att bullervillkor i tillståndsbeslut utifrån en rimlighetsbedömning i varje enskilt fall och kan därmed vara både högre och lägre än angivna normala ljudnivåer. Buller från trafik inom respektive utanför verksamhetsområdet behandlas också i vägledningen.

Vägledningen behandlar även regeringens förslag om att vid ny bulleranpassad bebyggelse kan högre ljudnivåer förekomma vid en exponerad sida om en ljuddämpad sida finns. Eftersom regeringens proposition ännu inte är antagen är vägledningen ännu att betrakta som ett utkast. Naturvårdsverket kommer när så har skett att anpassa utkastet och skicka ut det på remiss och därefter besluta om ny vägledning.

Utkastet återfinns här.