Skogsindustrierna välkomnar skattebefriad HVO och slopad kvotplikt för biodrivmedel

Finansminister Anders Borg och it- och energiminister Anna-Karin Hatt skriver i DI-debatt att de tänker föreslå att lagen om kvotplikt för biodrivmedel slopas och att biodieseln HVO (hydrerad vegetabilisk olja) skattebefrias.

Skogsindustrierna välkomnar detta eftersom vi bedömer att skattebefrielse för biodrivmedel är ett bättre och tydligare styrmedel. Målet om 10 procent förnybart drivmedel är idag redan uppnått i Sverige och kvotpliktssystemet riskerade att bli ett tak för ökad användning av biodrivmedel.

Regeringen lovar även att återkomma med ett förslag om att slopa den bestämmelsen som innebär att HVO bara får skattebefrias upp till en låginblandning om 15 procent i diesel. I förra veckan rankade Energimyndigheten HVO från tallolja som det biodrivmedel som har högst klimatprestanda. Det reducerar utsläpp med 89 procent och produceras i Sverige av restprodukter från pappers- och massaindustrin.

Bakgrunden till regeringens vändning är att EU-kommissionen tvingade dem att välja mellan kvotplikt och skattebefrielse. Regeringen gjorde rätt val.

Läs debattartikeln av Anders Borg (M), finansminister och Anna-Karin Hatt (C), it- och energiminister här.