Skogsindustrierna välkomnar regeringens förslag till bibehållet producentansvar

Skogsindustrierna välkomnar de förslag till principer för utformning av producentansvar för förpackningsavfall och returpapper, som idag lades fram av miljöminister Lena Ek.

Ansvaret för insamlingen ska ligga kvar hos producenterna. Det betyder att producenterna kan fortsätta det förbättringsarbete av insamlingssystem som redan påbörjats. Det kommer att ge fördelar för alla inblandade – miljön, hushållen och producenterna. Att behålla insamlingsansvaret hos producenterna ger investeringsvilja och säker tillgång till returfiber av god kvalitet. En höjning av återvinningsmålen är också positiv men utformningen av systemen måste vara realistisk och kostnadseffektiv.

Skogsindustrierna välkomnar även förslaget att införa tillståndspliktiga insamlingssystem, och att tillsyn och uppföljning blir bättre och enklare.

Förslagen innebär förordningsändringar som ännu inte presenterats. Det finns således fortfarande vissa oklarheter i producentansvaret men principerna som presenterades är positiva för industrin och stödjer utvecklingen mot en bioekonomi.