Det nya träbyggandet

Riksdagens skogsindustrigrupp träffades den 6:e maj i Strandparken i Sundbyberg för att lyssna på föredrag om och titta på världens högsta bostadshus helt i trä.

Det tar ungefär hälften så kort tid att bygga bostadshus i trä jämfört med ett traditionellt stål- och betonghus. Trä är ett förnybart byggmaterial och framtidens sätt att bygga om vi ska kunna nå klimatmålen. Under kvällen gavs en rundvandring i husen, som både är under konstruktion samt färdigbyggda flerbostadshus.

– Träbyggandet är ett miljövänligt kostnads- och tidseffektivt alternativ för byggande. Trä är ett förnybart byggmaterial som lagrar koldioxid, den växande skogen producerar dessutom syre och renar luften, berättade Susanne Rudenstam, chef för Sveriges träbyggnadskansli.

På plats under kvällen var även Arne Olsson, vd Folkhem som berättade om att arbetsmiljön på byggarbetsplatsen är bättre i jämförelse med byggande i betong. Det handlar om en minskad skaderisk, samt att det är en tystare miljö för byggarbetarna.

Folkhem samarbetar med Martinsons som leverantör och konstruktör av fyra åttavåningshus med totalt 124 bostadsrätter. Det första huset stod klart i början av sommaren 2013 och nu pågår byggandet av resterande hus.