EU-kommissionen presenterade den 22 januari ett nytt klimat- och energipaket med målsättningar till 2030. Förslagen innebär att CO2-utsläppen ska minska med 40 % jämfört med nivån 1990. Kommissionen föreslår också ett bindande mål om 27 % förnybar energianvändning inom EU, denna målsättning ska dock inte bördefördelas bland medlemsstaterna. När det gäller energieffektivisering föreslås en vidare utredning av måluppfyllnaden kring nuvarande målsättning (20 % effektivare till 2020), innan något nytt mål kan vara aktuellt.
Utöver målsättningarna inom klimat- och energiområdet lämnade Kommissionen också förslag om att lämna EU ETS (utsläppshandelssystemet för koldioxid) orört fram till 2020, därefter föreslås en ny flexibel mekanism som ska minska risken för stora överskott av utsläppsrätter. Man föreslår också att dagens Carbon leakagelista, (det vill säga den lista som beskriver vilka sektorer som anses vara utsatta för risk för koldioxidläckage och som därför får fri tilldelning av utsläppsrätter) ska förbli oförändrad fram till 2020. Båda dessa besked är bra för skogsindustrin där massa- och pappersproducenterna deltar i utsläppshandeln och därmed behöver långsiktiga förutsättningar som snedvrider konkurrensen minimalt.
För att ytterligare sätta fokus på konkurrenskraft föreslås också ett antal indikatorer (till exempel energiprisskillnader jämfört med viktiga handelspartner, diversifiering av utbudet, ökad användning av inhemska energikällor och sammanlänknings- kapacitet mellan medlemsländer) för att utvärdera framstegen över tid och ge ett faktaunderlag för politiken. Kommissionen föreslår också att nationella planer för konkurrenskraftig, säker och hållbar energi ska tas fram av medlemsländerna.
Läs mer på EU-kommissionens webbplats
Läs Skogsindustriernas kommentar om EU-kommissionens klimat- och energipaket