Kan Coronakrisen ge ett bredare perspektiv på hållbar konsumtion?

Se sändningen i efterhand

Har coronakrisen påverkat vår syn på vad hållbar konsumtion och i så fall hur? Det var temat för ett lunchsamtal den 26 maj som leddes av Amelie Von Zweigbergk.

Här kan du se sändningen i efterhand.

I samtalet deltog:

Karin M Ekström, konsumtionsforskare och professor i företagsekonomi, Mattias Svensson, fristående skribent och debattör, Malin Ljung Eiborn, hållbarhetschef på BillerudKorsnäs och Maria Soxbo för Klimatklubben.

Samtalet spände över en mängd idéer och insikter om konsumtion, före, under och efter Coronakrisen. Här bjuder vi på ett citat av respektive paneldeltagare ur sändningen:

Maria Soxbo från Klimatklubben, vill köpa fler tjänster och saker av god kvalitet:

"Vi har förväxlat behov och begär i vår konsumtion. Vi agerar utan att överväga om det är något vi behöver. Vi måste börja tänka i nya banor. Är det till exempel en borr eller ett hål jag behöver?"

Forskaren Karin M Ekström, vill se ett ansvarsfullt konsumtionsbeteende som spänner från tanken på att köpa något till dess man gör sig av med det:

"Coronakrisen synliggör att konsumtion är motorn i en ekonomi. Att låna och hyra istället för att köpa, det är i sig positivt, men det måste finnas långsiktiga, lönsamma affärsmodeller i det."

Malin Ljung Eiborn, BillerudKorsnäs, som förespråkar en eftertänksam konsumtion, bjöd på en spaning från sin vardag:

"Coronakrisen förändrar synen på livsmedelsäkerhet och engångsprodukter – vi har haft en oerhört stark debatt mot engångsprodukter, men nu sätts detta i ett nytt perspektiv. Livsmedelssäkerhet har åkt upp på priolistan på vad man värdesätter med en förpackning. Detta är på både gott och ont, klimatfrågan som varit totalt i centrum för allt vi har pratat om, har nu ersatts till att handla om livsmedels- och produktsäkerhet."

Debattören Mattias Svensson lyfter människors frihet att välja, fungerande konkurrens och oroar sig för stängda gränser:

"Det finns stora positiva värden av att handla med andra länder, det binder människor samman, det skapar kontakter. Har du ingen tillverkning alls i ett land är det svårt att bygga en komplett inhemsk industri, det finns det många exempel på. För att få igång en ekonomi behövs samverkan med andra länder."